Poslední adventní neděle je nazývaná též zlatou. Na čtvrtou adventní neděli zapalujeme poslední fialovou svíčku, tzv. andělskou, která představuje mír, pokoj a lásku.
Symbolem těchto atributů je i Betlémské světlo, které k nám každoročně putuje z Betlémské jeskyně přes Rakousko a Brno až do Prahy. Letos si od nás budete moci zapálit svíčku u kostela sv. Václava na Smíchově v úterý mezi 16:00 a 18:00, pokud jste to ještě nestihli. Budeme se těšit, že ještě některé z vás potkáme.
______________________________________________
Když dnes večer půjdete spát, kde budete spát? Spíte v posteli. Bible nám říká, že poté, co se Ježíš narodil, Marie ho zabalila do šatů a usnula. Ale pamatujte, jak v hostinci nebylo místo pro Marii a Josefa? Nebyla postel ani postýlka, do které by ho bylo možné položit! Ježíšek byl zastrčený do jeslí. Jesle je dřevěná bedna sloužící k uložení jídla pro zvířata k jídlu. Pravděpodobně nebyl příliš měkký nebo dokonce velmi čistý. Možná je Marie naplnila senem, aby to bylo pro malé, nové miminko měkčí. To je velmi překvapivý způsob, jak se narodil velký král. A je velmi podivné, že když se Bůh rozhodl poslat na svět svého vlastního Syna, nechal ho vstoupit do stáje a spát v potravinové krabici zvířete. Pokorný způsob, jakým se Ježíš narodil, byl stejný, jako kdyby žil celý svůj život. Ježíš přišel jako král, ale jako král, který slouží svému lidu.