Tak jako si tábor každoročně zaznamenáváme pro budoucí vzpomínání pomocí fotografií pořizovaných zejména vedoucími, vznikají každoročně také zápisy do Táborové kroniky. Ta na rozdíl od fotek zaznamenává tábor především z pohledu účastníků a leckdy prozradí i věci o kterých nevěděli ani vedoucí. Sem tam se ale objeví i zápisy od vedoucích, které možná zase prozrazují skutečnosti, o nichž netušili účastníci. Letos jsme ji pro vás plně zkompletovali i v elektronické podobě, abyste si i vy mohli přečíst, jaký byl tábor podle účastníků.


Táborová kronika

Frantoly 2020

Sobota 4.7. – Příjezd

Za časného sobotního rána jsme se sešli, tentokrát netradičně na Michnovce, abychom odjeli busem na tábořiště. Tedy alespoň ti kteří ještě neodjeli. Po chvilce čekání bus přijel a my jsme zjistili že bus zaplníme sotva z půlky. Nu což. Po asi třech hodinách jsme dorazili již na známou křižovatku u Frantol a vydali se na cestu do tábora. Když jsme dorazili, tak jsme vytáhli obědy od maminek (možná i tatínků a babiček, či jiných rodinných příslušníků) a pustili se do jídla. Následně jsme si prošli tábořiště s velmi výživným komentářem od Radara, který nám představil každý kout tábora. Hned na to už jsme se pustili do stavby stanů, aby bylo večer kde spát. Po rozdělení obyvatel do stanů jsme ale přišli na jednu zásadní věc. Měli jsme vykolíkovaný o stan méně. Tato nenadálá komplikace byla ale v okamžiku vyřešena a do večera byly postaveny všechny stany až na jeden. Překvapivě ne ten, který nebyl vykolíkovaný, ale ten skoroverský. Ne snad kvůli tomu, že by byli pomalejší či nešikovnější, ale proto, že stan postavili tak třikrát vyšší a také přidělali několik vychytávek, aby se jim žilo dobře. K večeru jsme si ještě trochu zasportovali a následně šli spát. 

– The Ky Pham

Neděle 5.7. – Začátek táborového života

Do prvního celého táborového dne jsme vstávali za slunečního svítání a dobré nálady. Byli jsme uvedení v téma letošního tábora. Indiány. Dostali jsme kožené náramky a dozvěděli jsme se, že na něj postupně budeme sbírat bavlnky, podle různých dovedností. Pak jsme se vrátili do tábora a po snídani začaly přípravy na polní mši. Po ní už začaly přípravy oběda. A mezitím byl i čas si dodělat různé vychytávky ke stanům. Následně jsme se vydali na procházku, z níž se vyklubala hra, tedy orienťák. Jak jsme se procházeli tak se postupně vybírali lidi, kteří se otáčeli a vraceli do tábora. Jako malou kompenzaci za to, že se všichni museli vydat osamoceně dostat zpátky do tábora, dostal každý sušenku a bonbon. Všem se povedlo zdárně vrátit do tábora aniž by se ztratili. Tedy až na Jamieho, ten si udělal menší obchůzku, ale nic dramatického. Místo toho aby se na jedné z odboček vydal do kopce a došel prakticky do tábora, tak došel až do Frantol odkud se následně vrátil do tábora. K večeru pak byly družiny obeznámeny s tím jak letos proběhne přechod od vlčat a šly si připravit družinová místa a tím byl program pro dnešní den ukončen.

– The Ky Pham

Pondělí 6.7. – Kola

Pondělí a začátek pracovního týdne. Tak jsme neváhali a pustili do práce aby tábor nějak vypadal. Ještě dopoledne jsme se vydali do Lhenic pro kola, kde byla uložena u Marka. Cestou zpátky se skupinky trochu porozdělovaly a každá skupina dojela do tábora v jiný čas a trochu jinou cestou. V mezičase do tábora dorazil i Tobiáš a odpoledne jsme se vydali na koupaliště do Chrobol, kde jsme si dali první táborový meloun. A někteří si i zasoutěžili o zbylé kusy, třeba v plaveckém závodu. Cestou z koupaliště do tábora, jsme ještě posbírali několik lipových větví na pozdější vyřezávání lžic. Na večer jsme pak měli program při kterém jsme se dozvěděli, že letos budeme stavět družinové věže na nichž pak všichni členové spolu stráví 24 hodin. Naučili jsme se tedy s pomocí Vojtěcha typy vázaných spojů a pomocí špejlí jsme si přibližně naprojektovali, jak naše stavby budou vypadat. Poté už přišel večerní rituál. Ale to zdaleka nebyl konec dne. Tedy ne pro všechny. Trio skoroverů bylo asi hodinu po večerce probuzeno a odvezeno na výsadek.  A co bylo dál už je součástí dalšího dne.

– The Ky Pham

Úterý 7.7. – Výsadek a sportovní den

Přibližně mezi půlnocí a jednou hodinou byli vysazeni všichni skoroveři. Nejdříve Timote, pak Radar a na závěr Kuba. Tím to ale neskončilo. Vysazen byl totiž následně i Adam. Všichni dostali dvě sušenky, láhev vody, chleba i paštiku. Tedy až na Adama, ten dostal sušenku jednu. Za úkol měli se dostat do tábora před nástupem. Shodou náhod se pak všichni do tábora vrátili v pořadí přesně opačném. Tedy Adam už v půl čtvrté. Asi o půl hodiny později i Kuba. Později se vrátil i Radar následován Timotem. Jaké konkrétně byly jejich cesty se dozvíme asi pouze, když se jich zeptáme.
Po žalostně krátkém či žádném spánku pro některé. Začal atleťák, jenž trval celé dopoledne a všichni si vyzkoušeli spoustu různých aktivit. Namátkou třeba šplhali na lano, házeli koulí do dálky, či se plazili. Ti nejlepší z každé disciplíny byli odměněni. A zároveň Jamie dostal, sice opožděně, ale přece, svůj narozeninový meloun. Poté co byli všichni náležitě odměněni Vojtěch všem ukázal jak si vyřezat lžíci a tak se všichni pustili do práce. Všem šla práce pěkně od ruky, a stejně tak i nože. Takže všem zůstaly všechny prsty. 

– The Ky Pham

Středa 8.7. – Kovárna a pece

Tak dneska jsme se pustili do stavby kovárny a také byl prostor pro to dodělat jiné věci, které v táboře ještě chyběly. Po dostavení kovárny jsme se chtěli pustit do kování ale zjistili je jednu zásadní věc. Ejhle! Nemáme koks. Bez něho nepůjde nic pořádně natavit a následně něco ukovat. To jsme hodili za hlavu a pustili se do další práce v táboře. Bohužel po obědě začalo pršet. Přesunuli jsme se tak do jídelny, kde jsme v zadní části z celt udělali bočnice a vytvořili jsme si klubovnu, kde si někteří dodělával i lžíce a jiní si zas četli. Kromě kovárny se toho dne také postavili pece. Každá družina trochu jinou. Psanci vykopali díru do země a tu pak obložili. Střelci naopak stavěli pec poměrně standardní. Harceři, ti sice také vykopali díru do země ale jen jako prostor pro udržování ohně a stále teploty. Nad díru na základu jímž byl velký plochý kámen postavili standardní táborovou pec. Hned po postavení pecí se družiny pustili do zadělávání těsta, aby vyzkoušeli jejich funkčnost prvním táborovým chlebem.

– The Ky Pham

Čtvrtek 9.7. – Cyklovýlet

Tento den začal normálně – rozcvička, ranní zamyšlení, snídaně a poté nástup. Po nástupu jsme se připravili na výlet na kole. Sjeli jsme dolu do údolí a pak vystoupali dlouhý kopec do Rohanova. Posilnili jsme se a jeli do Sedýlka. Odtud jsme se vydali po žluté na oběd. Naneštěstí mezi naším obědem a námi stála bažina. Vojtík se přes ní přebrodil (poté měl hodně mokré boty) a udělal ostatním ,,most” z klacků. Když jsme udělali oheň většina z nás měla mokré boty, a proto si je dali sušit. K obědu byly brambory s párky. Po odpočinku jsme se vydali skrz les na cyklostezku, po níž jsme dojeli do Zbytin na hřiště. Z hřiště jsme chtěli jet co nejrychleji do Chrobol, bohužel se jedna polovina z nás s Tobem špatně odbočila. První polovina dojela do Chrobol ke koupališti a zde strávila 2-3 hodiny, pak se vydala vařit večeři. Pro druhou skupinu zbyly oči pro pláč a o něco unavenější nohy. Před večeří byl nástup a po večeři nám dodělávali náramky. Potom jsme šli spát.

– Anonym

Pátek 10.7 – Uprchlík

Ráno jsme si dali normální snídani.
Na nástupu nám oznámili, že bude hra uprchlík. Uprchlíci měli vyrazit v 8:35, ale kvůli různým zdržením vyrazili o pět minut později. Díky tomu my ostatní nevyrazili v 8:45 ale až 8:50. My, lovci, jsme vyrazili jen pěšky, tak i na kolech. Hned v 9 hodin jsme s Krabákem chytili Timotého, ale Tob nám řekl, abychom ho pustili, aby měl ještě šanci. Pronásledování se zúčastnili i vlčata a stanoviště 15, které bylo u vjezdu do Chrobol. Naložili Timotého do auta Vojty Petra. Ale Timoté utekl na střechu auta, ale obklíčili ho a znovu chytili.  Poté Vojta fingoval rozbití auta a holky v tom okamžiku otevřely kufr a Timote utekl a tak se schoval u stanoviště  13, protože to bylo jediné stanoviště, které věděl kde je na tam ho chytili Adam s Matějem. Radara hned na začátku zdrželo překreslování mapy. Poté ho bolel zadek (pozn. předchozí den měli skoroveři 100km na kole), takže nemohl běhat ze začátku. Šel na Maloniny, ale protože tam stanoviště nenašel a nechtěl se tam zdržet , tak vyrazil směr Frantoly. Radar dorazil do Frantol, ale tam byla spousta lidí, takže šel do Klenovic. Cestou ho málem pokousal divoký  pes. Podepsal se na stanoviště 6. Já s Ťakem, Tobem a Krabákem jsme si číhali na 8. Nejdřív ale přišel Kuba, ale jelikož je Cuhra v okamžiku  kdy jsme se zvedli zmizel v lese a ještě stihl podepsat. O třičtvrtě hodiny později přišel konečně Radar. Když se chystal podepsat, vyběhli jsme na něj. Všiml si nás, ale jelikož se zamyslel, tak jsme ho chytili. K obědu byl smažák s bramborem, který se Houslistovi povedl. Radar se dostal z pout a podepsal se ještě na několika stanovištích než ho chvíli před koncem chytili a přivedli ke stožáru 5 minut před koncem. Kubu za celého uprchlíka takřka nikdo neviděl protože chodil mimo cesty po večeři byl úžasný akademik od čolka o invazivních druzích a další 2 od Ťaka o drogách a druhý o psech. K večeři střelci uvařili fazolovo-rajčatovou polévku.

– Tik

Sobota 11.7. – Táborák

Protože celé ráno pršelo, neměli jsme rozcvičku a vstávali jsme později. Vzbudil nás Vojtíkův Saxofon, protože pořád hodně pršelo měli jsme ranní zamyšlení i nástup v jídelně. K snídani jsme měli placky a buchtu. Celé dopoledne bylo volné, někdo si četl v hamace, někdo si brousil lžíce nebo misky a někdo hrál v týpku Bang!
K obědu služba uvařila rýži/polévku a někdo si dal Houslistovy pálivé fazole. Po poledňáku jsme šli připravovat táborák a šli jsme taky na dřevo (pořád pršelo).
Já a Dukla jsme šli na smůlu a zbytek šel na chroští a dřevo. Někdo taky dělal jídlo k táboráku.
Po opožděném večerním nástupu se skoro všichni přesunuli k táboráku. Potom jsme přišli i my s pochodněmi a všichni jsme zpívali hymnu. Honza měl proslov a potom dostali neošátkovaní skauti i vlčata šátky. Nakonec jsme se šli převléci z krojů a dali jsme si jídlo, seděli jsme okolo ohně a povídali si. Někdy kolem 10:00 měli vlčata večerku a nakonec jsme šli spát i my.

– Čolek

Neděle 12.7.

Tak tohle ráno bylo táhlé a líné. Podíl na tom měl jednak včerejší táborový oheň, a druhak večerní oddílová rada. Z týpí jsem vylezl v 8:50, abych rozdělal oheň (tu noc se nehlídalo) a zatroubil budíček. Ani jednoho však nebylo třeba. Skauti již byli všichni vzhůru a roveři zrovna připravovali snídani – Kryštof, Matěj a Gambík. Dnes jsme rozcvičku neměli. Po nástupu se většina lidí odebrala na polní mši a z ní rovnou na oběd. Odpoledne se všichni odebrali na krátkou vycházku, během které jsme si našli Squaw pálky/klacky. Během vycházky se asi tak polovina lidí opozdila a vrátila se do tábora dřív a bez pálek. Následoval náročný program v lese. Káceli jsme soušky na stavbu družinových věží. Většinu z nich jsme stihli ještě před večeří odvozit do tábora. Po večeři si zájemci vyzdobili pálky a hráli jsme squaw. Ačkoliv jsme za sebou měli těžkou dřinu v lese, hráli jsme s elánem a odhodláním indiánského válečníka. Velice mile mě překvapilo, že si nikdo neublížil. Večerku jsme měli mimořádně včas. Mezi skauty, tak jako už předešlé dny, se šířily zvěsti, že dnes bude vyhazov. A měli pravdu. Téma vyhazov  patří následujícímu dni.
Toho večera odjížděl Ojta a také jsme se fotili, jen mě mrzí, že jsme nedokončili bránu.

– Vojtěch

Pondělí 13.7. – Vyhazov

Ještě v noci minulého dne (okolo půl dvanácté) nás vedoucí vzbudili na vyhazov. Mě s Ťakem a Kyselkou vysadil Tygr pár set metrů od domu pana Marka. Naštěstí jsme se vydali správným směrem a tak jsme za chvíli stanuli na cestě, kudy jsme šli před pár dny pro kola. Po té jsme se cystou přes Klenovice a Zlatý potok jsme konečně stanuli jako první v táboře. Tam jsme našli pro každého dvě palačinky. Postupně přišli i další skupiny až na jednu, která přišla až na oběd. Dopoledne jsme si vyprali a vše oblečení jsme pověsili na stabilní věšák. K obědu byl kuřecí vývar a lečo-nelečo. Bylo to velmi pozdě a tak jsme potom už jen do večeře stavěli věže. Po rýži s mordorem byl už jen volný program (deskovky, fotbal,…). Po večerce jsme šli spát, abychom nabrali po vyhazovu sílu.

– Jarin

Úterý 14.7. – Roverský den

Budíček obstarali Kuba na saxofon a Radar na klarinet. Radar vedl rozcvičku a Kuba s Timotem nástup a ranní zamyšlení. Po nástupu jsme začali vyrábět brýle na slepičí fotbal. Zápasy se hrály po 10 minutách a není znám výherce. Služba (Střelci) začala vařit oběd a zbylé družiny stavěli věže na 24h na věži. K obědu byly těstoviny s mletým masem. O poledňáku si hodně lidí dělalo důkazy a lžíce. Po poledňáku jsme se jeli vykoupat do Chrobol a cestou jsme potkali vlčata, která šla na dva dny z tábora. Služba (Harceři) odjížděli z koupáku dříve aby uvařili večeři. Když přijeli ostatní, tak se hrála šátkovačka na dva týmy. Po hře byl nástup a večeře. K večeři byly bramborové šišky s jablečným pyré. S šiškami se hrály závody, kdo jich sní více. Po večeři bylo zpívání v týpku a večerka.

– Šimon

Středa 15.7. – Puťák

V noci měly skautky hru u ohniště na táborák. Po tom co skautky skončili k nám přišly světluščí vedoucí a začaly zpívat a číst. Potom co odešly našla hlídka na stožáru pytel s tričkem. Ráno bylo normální. Po snídani jsme začali balit na puťák. Po balení jsme měli nástup a po nástupu jsme začali vycházet. Vyšli jsme směrem Mičovice. Na kopci z kterého byl vidět Temelín jsme měli oběd, k obědu jsme měli fazole. Na večeři jsme šli na protější kopec. K večeři jsme měli polévku. Po večeři začalo pršet

– Fanouš

Čtvrtek 16.7. – Druhý den puťáku

Když jsme se ráno probudili mrholilo. K snídani byl klasicky chleba s marmeládou. Byla jahodová, která byla moc dobrá a nějaká zázvorová s pepřem. Ta zázvorová byla docela pikantní. Když jsme se sbalili a vyrazili na cestu pořád poprchávalo. Směr naší cesty byla vesnice České Chalupy a z nich dál do Brlohu. Celou cestu pršelo a bylo zataženo. V Českých Chalupách jsme nabrali vodu. Obědvali jsme poblíž Českých Chalup. K obědu byla rýže s protlakem a masovkou.
Jelikož nám docházelo jídlo, vydali se Tobiáš, Tik, Jamie a Starče na nákup do Brlohu, během oběda. Po obědě jsme se vydali do Brlohu. Prošli jsme Brlohem a po cca čtvrt kilometru jsme se utábořili. K večeři byla rajská polévka s jáhly.
Pořád prší, snad bude další den lépe. Těsně před spaním nám Tobiáš a Mrazík udělali sovu. Mrazík na genetiku a Tobiáš na Koreje. 

– Krabák

Pátek 17.7. – Třetí den puťáku

Když jsme se dnes ráno probudili, zjistili jsme pozitivní zprávu, Přestalo pršet!
Směr dnešní cesty byl: Nová hospoda – Ktiš – tábořiště na Ktiši. 
Do Nové hospody jsme museli jít po různých polních cestách. Když jsme do Nové vsi došli bylo skoro 11:00 a pořád nepršelo, takže panovala dobrá nálada. Od nové Hospody jsme se vydali po zelené směrem na Ktiš. Cestou jsme zastavili na oběd. K obědu byli těstoviny s pestem. Po obědu jsme zase vyrazili na cestu. Cestou jsme se zastavili u Ktišského rybníka, kde jsme se hned vykoupali. Po koupání jsme se opět vydali po zelené směrem na Ktiš. V Ktiši jsme přešli ze zelené na žlutou. Po chvíli jsme došli na Ktišské tábořiště, kde jsme se setkali se skoroverama. Zde jsme udělali večeři a přečkali noc.

– Anonym

Sobota 18.7. – Chrobolský kotlík

Ráno mě probudil zvuk praskajícího ohně na Ktiši. K snídani jsme měli chleba se salámem a okurkou. Hned po snídani vyrazil Tobiáš nás zaregistrovat do chrobolského kotlíku. Když jsme po cestě potkali Tobiáše a ten nám řekl, že chrobolský kotlík začíná až za hodinu a půl, tak jsme si šli do tábora odložit batohy. Od dvou hodin odpoledne jsme začali ochutnávat guláše. Ve čtyři hodiny guláše začala hodnotit odborná porota. Výsledky odborné poroty dopadly neočekávaně a nikdo z nás s nimi nesouhlasil. Dobré bylo, že jsme v tombole vyhráli škrabku, kalendáře a zámek na kolo.

– Anonym

Neděle 19.7. – Vyklízení polomu

Hned po snídani, ke které byly jen chleby s marmeládou začali přijíždět rodiče vlčat a světlušek. Nejdřív jsme poklidili tábor, došli pro dřevo a vodu. Pak jsme naložili vodu kotlík, těstoviny do kárky vzali si pily a sekery a vydali jsme se k polomu. Konečně po několika dnech vysvitlo slunce a udělalo se pěkně dusno.
Jelikož všichni dobře pracovali, ještě před obědem začal polom vypadat čistěji a přehledněji. K obědu byly těstoviny s kečupem a sýrem. Po obědě se strhla šišková válka, poté jsme chvíli pracovali a šli ve 14:00 do tábora. V 15:00 začínala mše. O hodinu později přesně když skončila mše se hrozně rozpršelo. K večeři byl mordor s bramborem bez protlaku. Po večeři bylo v týpku čtení, zpívání a hraní deskových her.

– Tik

Pondělí 20.7. – Stavba věží

Ráno jsme se vzbudili, dali snídani, nástup a po nástupu jsme šli stavět věže. Stavěli jsme a stavěli a po chvíli začalo pršet. Půlka se schovala do jídelny nebo stanu a druhá půlka stavěla dál. Takhle to bylo asi 3x a pak byl oběd. K obědu byl guláš s knedlíkem a toho knedlíku bylo fakt strašně hodně moc. Po obědě jsme šli zase stavět věže. Pak byl nástup , večeře a k večeři byly hambáče. Po večeři jsme jeli na koupák autama. Jedno řídil Vojtěch v Pepajzově autě a druhý Tygr s jeho autě. Po příjezdu jsme si dali večerku a šli spát. V noci byla leizrofka.

– Lukáš

Úterý 21.7. – Začátek života na věži

Protože se pomalu ale jistě blížil čas, kdy bylo potřeba nastoupit na věže, tak se i začátek dnešního dne nesl v duchu dne minulého. Stavby rostly a i přes občasné přeháňky skupinky pracujících neúnavně dodělávali poslední detaily na věžích. Všechny věže byly zastřeny a připraveny na obyvatele těsně před časem začátku výzvy. V čas začátku, přesně po konci poledního klidu v 14:00, už byli všichni členové družin na svých stavbách. Tím ale práce na věžích nepřestala. Družiny si za suroviny které měly na věžích pro přípravu jídel si směnily za lana, pomocí kterých zvládly přemostit mezery mezi svými věžemi a mohly se tedy navštěvovat. Zároveň Kuba na věži cvičil na saxofon a Radar na klarinet. Zábava tím pro obyvatele věží ještě neskončila. V noci je totiž ještě přišly navštívit dívky, které jim zazpívaly a daly bonbony.

– The Ky Pham

Středa 22.7. – Maskovačka

Ránem se čas pobytu na věžích posunul do poslední části. Značná část rána se nesla v duchu dospávání, neboť nebyl žádný budíček. Přeci jen na věžích by se jen těžko vykonávala nějaká aktivita a zároveň předchozího večera byla poměrně dlouhá rada, takže si i vedoucí rádi přispali. Navzdory tomu, že všichni skauti byli na věžích, bylo v táboře poměrně rušno. Připravovala se totiž maskovačka. A aby se nikdo nic nedozvěděl, tak jakmile skauti sestoupili po konci poledního klidu z věží byli vypraveni na společnou hru s děvčaty. Legenda hovoří. že se soutěžilo o kmenový štít. Realita byla trochu jiná. Hned z prvního stanoviště krycí hry se skupiny vrátili do tábora a narazili na bouračku a hromadu zraněných lidí. Po rozpačitém začátku kdy nikdo nevěděl kam dřív se povedlo ze situace vyjít se ctí a dobře se postarat o zraněné. Poté se již ve hře o kmenový štít samozřejmě nepokračovalo. Byť pro některé to byla škoda. Namísto toho byl poměrně volný program, stále s děvčaty. Podle nálady a chuti se mohli zájemci účastnit buď posezení v čajovně, hraní stolních her, nebo se mohli účastnit také libovolného z probíhajících sportů. Namátkou se mohl hrát třeba squaw, frisbee nebo fotbal. Po večerním nástupu pak tábor opustila trojice slibařů na slibovou samotku, z nichž si jeden plnil samotku i do tří orlích per. Samotku v rámci tří orlích per podstoupili také další tři lidé. Tábor by tedy pro tuto noc o šest lidí chudší.

– The Ky Pham

Čtvrtek 23.7. – Předávací táborák

Protože se neoddiskutovatelně blížil konec tábora, tak se dnešní den začal bourat tábor. Začali jsme věžemi a pak jsme se přesunuli k bourání stanů. Odpoledne se naneštěstí rozpršelo a tak jsme už dál nebourali, neboť by plachty byly mokré. Jelikož se jednalo o předposlední večer tábora, tak jsme také připravovali táborák.  Kromě toho, že byli na tomhle táboráku ocenění ti, kteří splnili tři orlí pera a roverskou zkoušku. Tak se stala pro oddíl o něco důležitější skutečnost, neboť se událo i to, že byl oddíl předán z rukou Rádia, Ojty a Bobíška do rukou Vojtěcha, Pepajze a Honzy. Po slavnostním táboráku se večer ještě odcházelo na táborák slibový. Kde trojici slibujících složila slib. a následně se vrátili do tábora. Spát se šlo poměrně brzo, neboť i následující den měl být náročný.

– The Ky Pham

Pátek 24.7. – Táborák s holkami

Předchozího dne chyběla u táboráku ještě jedna tradiční věc. A to sice předávání odměn. K tomu se dostalo až dnešního rána. Značnou část bodování si utvořili skauti sami (a my máme radost, že se opravdu zamysleli a hodnotili spravedlivě). Kromě celkového pořadí byly vyhlášeny i speciální kategorie a tak někteří dostali ještě speciální odměny. Třeba za to, že nejvíce pomáhali jiným, nebo nejvíce drželi positivní náladu v táboře. Ocenění dostali i skoroveři, touhle dobou už roveři, kteří nebyli součástí bodování skautů. Ale každý z nich dostal věc, která by jim mohla být nápomocna v jejich roverském putování. Dnešní den se pak dále nesl v duchu dalšího bourání a také přípravě společného táboráku s holkami. Táborák, kdy oba oddíly již měly nové hlavní vedoucí. Za kluky Vojtěch a za holky Noemi. 

– The Ky Pham

Sobota 25.7. – Odjezd

Poslední den tábora. A tak k zemi šly i zbylé táborové stavby. Poté všechny věci pěkně zabalené jsme naložili na valník traktoru, aby byly odvezeny na místo, kam přijel náklaďák. V průběhu si postupně pro všechny přijeli rodiče až na tábořišti nezůstal nikdo. Další tábor zdárně proběhl a opustili jsme tábořiště zase jako čistou louku. tedy s jednou drobnou změnou. Zanechali jsme na místě kříž za našeho kamaráda a bratra Radima.

– The Ky Pham